Главная » 2009 » Январь » 8 » Інтерв'ю з фотографом сайту genovafans.it
Інтерв'ю з фотографом сайту genovafans.it
15:18

Сьогодні до нас завiтав Вінченцо Пандуано – головний фотограф сайту www.genovafans.it і фанат клубу Салернітана з італійської Серії В. Вже кілька років він робить фотографії для двох заклятих ворогів - фанів Сампдорії і Дженоа. Саме його фото розміщені на сайтах угрупувань Ultras Tito (Сампдорія) і Figgi do Zena (Генуя). В світлі матчу Кубку УЄФА між Сампдорією і Металістом було досить цікаво дізнатись більше про стан речей в італійському фанатизмі в наші дні.

- Багато людей по всьому світу вважають, що ультрас-рух в Італії вже вимер. Проблеми з ментами змушують людей залишатись вдома замість походу на стадіон. Але ж насправді ми можемо слідкувати лише за змінами на трибунах грандів - ситуацію в Серії В чи Серії С ніхто не моніторить. Ти вже досить давно слідкуєш за всім цим, що змінилось в нижчих лігах?

- Та всюди ситуація однакова - за останні роки рух значно гірше організований ніж в минулому. Поліцейські репресії, платне телебачення і дорогущі квитки на матчі - все це згубно діє на ультрас-рух в Італії. Але тут є ще один аспект, про який не варто забувати: нове покоління ультрас не прийшло на зміну генерації 80-х. На відміну від маленьких містечок командам-грандам значно простіше залучати нових людей.

- Кілька місяців у мене на сайті був цикл статей про набільші світові дербі. Юве vs Торіно, Рома vs Лаціо, Сампдорія vs Дженоа, Інтер vs Мілан - яке з цих дербі найбільш актуальне в наш час?

- Важко сказати яке дербі краще, у кожного власна думка, але очевидно, що Інтер-Мілан - найбільш спокійне дербі в країні, лише хореографії і заряди. Найбільш проблемне, ясне діло, дербі Рома-Лаціо з траблами на вулицях і навіть на стадіоні. На мою думку Дженоа-Сампдорія - одне з найкращих дербі в Італії завдяки тій надзвичайній атмосфері, яку має стадіон Марассі (його було побудовано в англійському стилі). Зазвичай це спокійне дербі в порівнянні з тими жостокими битвами 80-х. Але за останні роки дві групи зійшлись в одній великій битві з використанням файерів і димів - було багато арештів і посилення контролю на стадіоні.

- На твій погляд ультрас яких команд найкращі в Італії на даний момент? Хто робить кращий перформанс, хто найактивніший на виїздах?

- Я вважаю що найкращі угрупування в Італії - це Аталата, Брешія, Парма - за їх менталітет, Наполі - за активність на виїздах, навіть незважаючи на те, що після траблів в першому турі чемпіонату CASMS (Комітет по надзвичайним ситуаціям на стадіонах) заборонив їм відвідувати гостьові матчі протягом всього чемпіонату. Найбільш активно проти нових правил і репресій виступають Парма і Сампдорія, вони влаштовують маніфестації і створюють банери щоб показати громадськості власну точку зору про абсурдність нових законів. Хотів би нагадати, що банери, а в деяких містах і прапори, заборонені, якщо вони не погоджені з поліцією. Всі файери і дими заборонені з ризиком отримати величезний штраф, якщо вас заарештують за використання чи зберігання.

- Який транспорт найбільш популярний щоб дістатись до міста опонентів?

- Ну ясне діло це пулман (автобус). Але деякі групи Роми і Лаціо надають перевагу використанню меншого транспорту - мікроавтобусів і мінівенів. Кілька років тому організовувались спеціальні потяги для пересування фанатів по Італії, але зараз транспортні компанії відмовляються надавати потяги під це діло.

- А хто організовує подібні поїздки? Клуби якось допомагають чи все фінансується за власний кошт?

- Зазвичай угрупування самі організовують виїзди за свій рахунок, практично всі групи існують за прибутку від продажу атрибутики, гроші у клубів ніхто не бере. Але я не можу казати за всіх, можливо хтось і був спійманий за цим грішком.

- Так як ти фотографуєш і Дженоа і Сампдорію, ти їздив хоч раз з ними на виїзд?

- У мене нема на це можливості. Кожної неділі якась з двох команд грає вдома, якщо я поїду з одними на виїзд, то не буде змоги сфотографувати інших.

- Оскільки ти спілкуєшся і з представниками Ultras Tito і з Figgi do Zena скажи, чи є якась принципова різниця між цими ворогуючими угрупуваннями?

- Figgi do Zena (група Дженоа) - це більше фан-клуб, а не ультрас-угрупування. Але вони також активно борються з репресіями і виступають за свободу руху тіфозі. Вони організовують хореографії, а також кожен домашній матч організовують шоу з великих прапорів на полі, що не є звичним для тіфозі в Італії. На Грінате Норд (трибуна Дженоа) панують угрупування “Ottavio Barbieri”,”Brigata Speloncia”, “Vecchia Sestri”, “Gruppo Andrea Verrina”. “Ultras Tito Cucchiaroni” - найбільш популярне угрупування Сампдорії, як вже було сказано, вони активно виступають проти репресій і мають оптимальну кількість людей. Разом з іншими групами (“Fedelissimi”, “Fieri Fossato”,”San fruttuoso”) вони створюють шоу на Гренате Сюд з використанням чудових прапорів кожен матч.

- А де зазвичай зберігаються прапори і банери між матчами? Є якесь приміщення на стадіоні і чи будівлі за межами стадіону?

- Прапори зазвичай надійно охороняються в тих будівлях, де проходять збори ультрас, а в дні матчі їх централізовано доставляють до стадіону. Але я в курсі ситуації в Генуї - в інших містах все може бути інакше.

- Які відносини у Дженоа і у Сампдорії з іншими клубами?

- Угрупування обох клубів є досить старими - Ultras Tito були засновані в 1969 разом з першими італійськими групами Ultras Granata Torino і Fossa del Leoni Milan. Тож за цей час встигли нажити собі безліч ворогів. Для Сампдорії найгіршими ворогами є Торіно, Наполі і Мілан. Дружні відносини підтримують з Пармою, Барі і марсельським Олімпіком. Дженоа також ворогує з Міланом (13 років тому Вінченцо Спагноло, ультрас Дженоа, був вбитий міланістами під час перемаху). Крім того ворогами Дженоа є Верона і Ювентус, а також всі друзі Сампдорії. Найкращі друзі - Торіно і Наполі.

- Яка відвідуваність Грінати Норд і Грінати Сюд? І скільки люду катає на виїзди?

- Обидві трибуни заповнені під завязку на домашніх іграх своїх команд, а це близько 7000 місць. В середньому десь 1500 чоловік підтримують команду на виїзді кожен матч.

- В Україні так склалось, що відбувся поділ фанатів на ультрас і хуліганів. Чи є щось подібне в Італії?

- В Італії немає різниці між справжніми ультрас і хуліганами, справжній ультрас створює перформанс і завжди готовий пустити в хід кулаки. (з цього слідує висновок, що у них є не справжні ультрас - при. автора)

- А який середній вік відвідувачів трибуни?

- Десь 25-28 років. Я вже казав про зміну поколінь, тож середній вік досить таки великий.

- Всі ми знаєм про виїздну активність Олімпіакоса, але в Харків їх приїхало менше сорока. Скільки фанів Сампдорії очікувати в Україні?

- З цією всесвітньою кризою не кожен може собі дозволити викласти 500 євро за виїзд. Я думаю буде десь 100-150 фанів Сампдорії.

- Якій європейській ультрас-сцені ти надаєш перевагу? І що можеш сказати про Україну?

- Мені дуже подобається колишня Югославія, Греція і Франція. Але знаю що ультрас в східноєвропейських країнах зараз на підйомі. Про українських ультрас знаю дуже небагато, добре, але дане інтерв'ю мене дуже зацікавило, зараз сиджу розглядаю фото...

- Ну що ж, дякую за вичерпні відповіді! Удачі! (Thank you Vincenzo for the interview! Good luck!)

Категория: Интервью | Просмотров: 759 | Добавил: metalist | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Разделы новостей
Предыдущие матчи [48] Следующие матчи [0]
Персоны [31] Анонсы [29]
Интервью [65]
Форма входа
Календарь новостей
«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш опрос
Какое место займёт Металлист в украинском чемпионате?
Всего ответов: 29
Другие новости
Как вставить видео на фор...
Сампродия по зубам Метал...
Делимся впечатлениями о м...
Металлист сделал предложе...
Лучший, по вашему мнению,...
Бенфика-Металлист